Studeren bij Zuyd
Schrijf je in voor een opleiding

Inschrijven voor een opleiding

Om een opleiding te volgen bij Zuyd Hogeschool meld je je aan via Studielink. Dit is het landelijk informatiesysteem van Nederlandse hogescholen, universiteiten en DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Je kunt in Studielink de status van je in- en uitschrijving volgen. Nadat je je aanmeldt in Studielink, ontvang je automatisch bericht van ons.

Aanmelden via Studielink

Aanmelden voor een opleiding via Studielink kan vanaf 1 oktober tot 1 september. Doe dit bij voorkeur voor 1 mei. Voor sommige opleidingen doorloop je een selectie om toegelaten te worden. Soms geldt bij deze opleidingen een deadline voor aanmelden, eerder dan 1 mei. Check dit bij de opleiding van jouw keuze.

Meld je aan via Studielink

Zo meld je je aan in Studielink

 • Stap 1: Log in
  Woon je in Nederland? Log in met je persoonlijke DigiD code. Heb je nog geen DigiD, vraag dan je DigiD aan. Houd er rekening mee dat het aanvragen van DigiD vijf werkdagen duurt.
  Woon je niet in Nederland?  Vraag op Studielink een gebruikersnaam en wachtwoord aan.
   
 • Stap 2: Doe een inschrijfverzoek 
  Kies voor 'nieuw inschrijfverzoek' en doorloop alle stappen. 
   
 • Stap 3: Na je inschrijfverzoek 
  Zuyd ontvangt jouw aanmelding via Studielink en gaat daarmee aan de slag. Je ontvangt een mail van ons met daarin je studentnummer en een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. Soms hebben we documenten nodig, zoals een kopie van je diploma of een legitimatiebewijs. 

Vragen? Bekijk de hulppagina's van Studielink
 

Studiekeuzecheck

Na aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging voor een studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck is de laatste check om te beslissen of de opleiding echt bij je past.

Lees meer over de studiekeuzecheck

Starten in februari

Sommige opleidingen hebben twee startmomenten: september en februari. Bij Zuyd kun je in februari starten bij de opleiding Facility Management. Bij je aanmelding voor de opleiding Hotel Management kun je een instroommoment kiezen. Kijk voor meer informatie op de website

Daarnaast zijn er verschillende deeltijdopleidingen met een instroommoment in februari. Meer informatie vind je op de website van Zuyd Professional

21+ toets

Voldoe je niet aan de toelatingseisen van de opleiding én ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je je aanmelden voor een toelatingstoets, ook wel 21+ toets genoemd, of voer je een toelatingsgesprek. De inhoud en lengte van de toets en het gesprek verschillen per opleiding. Tijdens een testdag maak je verschillende schriftelijke testen, afhankelijk van de eisen van de opleiding. Ook vul je vragenlijsten in die inzicht geven in je capaciteiten, persoonlijkheid en interesse. De 21+ toetsen worden afgenomen door Profiel ASL Sittard

Kijk bij de opleiding van jouw voorkeur welke vorm (toets of gesprek) geldt en hoe je je kunt aanmelden. 

Al ingeschreven?

Heb jij je al ingeschreven voor een opleiding bij Zuyd? Dan wil je weten wanneer de introductie is, welke studieboeken je gaat gebruiken en wanneer je eerste lesweek is. Alle informatie die je nodig hebt, vind je op www.start.zuydnet.nl

Ga naar start.zuydnet.nl

Corona: van start bij Zuyd zonder diploma NT2.2

Als Nederlands niet je moedertaal is, dan is een diploma NT2.2 een van de toelatingsvoorwaarden. Misschien heb je door de coronacrisis niet alle onderdelen van de NT2.2 toets (staatsexamen Nederlands) kunnen afronden. Je kunt in dat geval – voorwaardelijk – toegelaten worden tot de opleiding van je keuze. Voorwaarde is wel dat je aan alle overige inschrijfverplichtingen voldoet. Denk daarbij aan diploma vooropleiding, verblijfsdocument en betaling collegegeld.

Deze voorwaardelijke toelating houdt in dat je per 1 september 2021 alvast mag starten met de opleiding bij Zuyd, maar dat je tot uiterlijk 1 januari 2022 de tijd hebt om het staatsexamen NT2.2 te halen. Heb je het staatsexamen dan niet behaald, kan de academiedirecteur toetsen of je anderszins kunt aantonen aan het gewenste taalniveau te voldoen. Indien dit niet het geval is, moet je de opleiding bij Zuyd Hogeschool staken en zullen we je inschrijving per 31 december 2021 beëindigen.

Aanmelden voor staatsexamens
Voor meer informatie raadpleeg de website van DUO.

Lees meer Lees minder

Van start bij Zuyd zonder volledig mbo-diploma, niveau 4

Heb je je mbo-diploma nog niet helemaal afgerond en wil je gaan studeren bij Zuyd? Met een kleine achterstand tot het behalen van het diploma word je, na een positief advies, voorwaardelijk toegelaten tot Zuyd opleidingen. Je hebt bijvoorbeeld 1 vak, enkele kleine vakken of je stage niet volledig kunnen afronden. Deze uitzondering geldt wanneer je per 1 september 2021 start met een opleiding bij Zuyd. 

Wat moet je doen?

 • Je kunt aanmelden via Studielink voor een opleiding en je ontvangt namens de examencommissie van je mbo-opleiding een afrondingsadvies. 
 • Dit afrondingsadvies lever je uiterlijk 15 augustus in bij Bureau Inschrijving van Zuyd via bureauinschrijving@zuyd.nl.
 • Na een positief advies van de opleiding kun je starten met de hbo-opleiding en heb je tot 1 januari 2022 de tijd om het mbo diploma te behalen.
 • Samen met de mentor van het mbo en de studiebegeleider van je nieuwe opleiding maak je afspraken over de planning van lessen en (extra) toetsen.  
Lees meer Lees minder

Selectieopleidingen

Sommige opleidingen mogen aanvullende toelatingseisen stellen. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het beroep dat je gaat uitoefenen. Je moet bijvoorbeeld auditie of een toelatingstest doen.